arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat te verwachten in... Zweden!
23 september 2020 

Wat te verwachten in... Zweden!

In deze nieuwe serie van “Wat te verwachten in…” behandelen we meerdere landen en steden, zodat jij goed voorbereid bent en weet wat je kunt verwachten. Of natuurlijk om jou juist een beetje extra te motiveren en inspireren om te kiezen voor een stage in het betreffende land of de betreffende stad. Met in de eerste editie van deze serie, Zweden! Zweden is een land vol prachtige natuur, steden en natuurlijk het noorderlicht, dus wie wil daar nou niet heen? Het land zelf heeft enorm veel te bieden en in deze blog gaan we behandelen wat je kunt verwachten als je stage gaat lopen in Zweden.

 

De cultuur

Het eerste wat je moet weten over de cultuur in Zweden, is dat regels er belangrijker zijn dan in Nederland. De Zweden zijn een net volk die waarde hechten aan (ongeschreven) regels, normen en waarden.

De Zweden zijn erg gehecht aan hun privacy en zullen dan ook niet snel hun privé leven op tafel gooien. Mensen die ze net hebben leren kennen worden raar aangekeken als ze naar persoonlijke dingen vragen. Zweden onderling zullen zich ook niet snel blootgeven over privé dingen en voelen zich minder snel op hun gemak in zulke situaties. Maar ook bijvoorbeeld in het openbaar vervoer praten ze niet met vreemden. Het liefst mijden ze het contact met vreemden in zulke situaties. Maar in situaties zoals op werk tijdens de koffiepauze vinden ze het juist belangrijk om contact te onderhouden. Maar bovenal, zijn de Zweden erg gastvrij en vriendelijk en zijn ze erg benieuwd naar de verhalen en ervaringen van buitenlanders in hun land.

 

Werken in Zweden

We beginnen gelijk met een erg positief weetje. De Zweden zijn namelijk erg goed in de beheersing van de Engelse taal. Over het algemeen zijn Nederlanders ook goed in Engels, maar Zweden zijn er nog net iets beter in. Dit is fijn om te weten op het moment dat jij graag stage wil lopen in Zweden.

De Zweedse werkcultuur is erg horizontaal, dit betekent dat er bijna geen hiërarchie is. Dit zorgt ervoor dat je wel onder een manager valt, maar dat er veel zelfstandigheid van je wordt verwacht. Dit zorgt er ook voor dat je de manager gewoon bij de voornaam kan aanspreken en vaak heerst er ook een wat meer informele sfeer. In Zweden maken ze vooral weloverwogen keuzes. Men doet vaak gedegen onderzoek voordat men tot een beslissing komt. Ze vinden het ook erg belangrijk om bij dit proces niet in conflict te raken.

 

Omgeving en natuur

Zweden ligt in het Noorden van Europa, in het zuiden van Zweden is vlak landschap te vinden en in het noorden de bergen. Het kan er in de winter erg koud zijn (tot wel -35 graden), dit maakt Zweden een geschikt land voor wintersport. Ook een vakantie aan zee is mogelijk in Zweden, het heeft een kustlijn van maar liefst 3.200 kilometer. Het is een land met tegenstellingen, zo zijn er prachtige meren en boslandschappen te vinden, dit staat in contrast met de hippe en stijlvolle grote steden. De hoofdstad van Zweden is Stockholm, andere grote steden zijn Malmö en Göteberg.

Zweden staat bekend om de IKEA, Pipi Langkous en de Vikingen, maar het heeft dus veel meer te bieden dan dat!

 

Do’s

  • Doe bewust zaken: In Zweden staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voorop. Betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van goederen en diensten spelen een grote rol in Zweden.
  • Werk aan vertrouwen: (Probeer) Zweeds te spreken, al zijn het een paar worden of laat merken dat je kennis hebt van de cultuur. Het duurt dan ook even voordat er een bedrijfsrelatie is gesloten of dat er een contract wordt gesloten, werk dus aan het vertrouwen.
  • Let op horizontale structuur: Hiërarchie en status zijn minder belangrijk in Zweden en is er grote mate van zelfstandigheid. Het gebruik van titels komt weinig voor en mensen spreken elkaar aan bij de voornaam.
  • Kom op tijd: Afspraken worden op tijd gepland in Zweden, er wordt dus ook verwacht dat je op tijd op afspraken komt.

 

Don’ts

  • Kleed niet te opzichtig: (Maatschappelijke) gelijkheid is belangrijk in Zweden, kleed je daarom niet te opzichtig. In Zweden wordt bescheidenheid, stijl en discretie gewaardeerd.
  • Wees niet te impulsief: Impulsieve beslissingen worden niet als serieus beschouwd. Voordat er beslissingen worden gemaakt worden eerst de feiten en mogelijke alternatieven met elkaar afgewogen.
  • Vermijd dure geschenken: In het Zweedse bedrijfsleven worden dure geschenken als inkomen beschouwd door de belastingdienst. Een kleine attentie wordt gewaardeerd, grote attenties zijn dus niet gebruikelijk, ook niet bij een kennismakingsgesprek.

 

Meer inspiratie over stage in Zweden? Lees dan hier de blog van Carolijn, die haar stage in Stockholm deed.

Lijkt een facilitaire stage in Zweden jou helemaal het einde? Neem dan contact met ons op!

Over de schrijver
Studenten inspireren en enthousiasmeren voor een buitenland stage is mijn passie. Door middel van blogs, tips, verhalen van andere studenten en een goede begeleiding helpen we jaarlijks tientallen studenten aan hun droomstage.
Reactie plaatsen