arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat te verwachten in... Spanje

Wat te verwachten in... Spanje

Vandaag een nieuwe blog in onze serie “wat te verwachten in…” Deze nieuwste blog gaat over wat te verwachten in… Spanje! Spanje is één van de populairste vakantielanden voor Nederlanders, door de vele stranden, zon en een rijke cultuur. Maar tijdens een half jaar stage zal je merken dat Spanje veel meer te bieden heeft dan alleen dat! In de blog van vandaag geven we je een beeld wat je kunt verwachten tijdens een stageperiode in Spanje.

 

Cultuur

Om te beginnen zijn Spanjaarden erg sociaal en gastvrij. Als je als vreemde in het land komt proberen ze er alles aan te doen om je welkom te laten voelen. Het is wel goed om te weten dat ze in Spanje graag kussen als begroeting. Ze kussen de wang 2 keer, eerst links dan rechts en vinden het ook niet raar als mannen dit bij elkaar doen. Kijk er dus niet raar van op als je nieuwe mensen ontmoet iedereen je wil begroeten door twee kussen.

Daarnaast hechten de Spanjaarden veel waarde aan een uitgebreid diner met familie en vrienden. Let wel op, de Spanjaarden eten vaak pas rond 9 uur ’s avonds. Ze trekken veel tijd uit om te dineren en bespreken alle gebeurtenissen. Er hangt een relaxte sfeer en de Spanjaarden genieten daarom ook echt van dit soort sociale gebeurtenissen. Doordat de Spanjaarden zo relaxt en kalm leven hechten ze dan ook niet veel waarden aan op tijd komen. Voel je dan ook niet op de tweede plaats gezet als ze te laat komen voor een afspraak, voor Spanjaarden komt alles op z’n tijd en dat betekent niet dat je niet belangrijk bent.

Ook is het belangrijk dat je een aardig woordje Spaans spreekt, niet alleen omdat ze dat waarderen, maar ook omdat ze in veel regio’s niet altijd evengoed Engels spreken. Buiten het stedelijk gebied kun je er niet standaard van uit gaan dat ze Engels spreken. Mocht je Spaans goed zijn, hou er dan rekening mee dat Spanjaarden van nature veel vloeken, niet omdat ze boos zijn, maar vaak om hun punt duidelijker over te brengen of soms gewoon omdat het lekker voelt.

 

Werken in Spanje

In Spanje heerst een grote hiërarchie tussen werkgever en werknemer ten opzichte van Nederland. In Spanje moet je je vooral richten op de taken die je werkgever verwacht dat je doet en niet teveel eigen initiatief nemen. Ook wordt het niet gewaardeerd als je je leidinggevende tegenspreekt. Zoals al eerder gezegd zijn de Spanjaarden niet erg punctueel, hou hier rekening mee als je een afspraak plant. Ook communiceren ze veel indirecter dan Nederlanders. Het is gebruikelijk om tijdens een vergadering of afspraak eerst over persoonlijke dingen te beginnen en later pas ter zake te komen. Daarnaast vinden Spanjaarden het fijn als je moeite stopt in de relatie. Je kunt ze bijvoorbeeld een keer thuis uitnodigen of uiteten gaan met het team. Voor veel mensen staat Spanje bekend om de siësta, een pauze tussen ongeveer 2 en 4 uur ’s middags. In de grote steden is het steeds minder gebruikelijk om een siësta te houden, al houden ze nog steeds wel van uitgebreid lunchen.

 

Omgeving

Wanneer het over Spanje gaat denk je al gauw aan de grote steden die erg bekend zijn, zoals Barcelona, Madrid, Malaga, Valencia en waarschijnlijk nog meer. In deze grote steden zijn veel bezienswaardigheden te bekijken en is er veel cultuur te ontdekken. Maar Spanje biedt meer: een lange kustlijn, maar liefst 4964 kilometer. Het land grenst in het oosten en het zuiden aan de Middellandse zee en in het noorden aan de Cantabrische zee. Spanje kent dan ook veel bekende badplaatsen die door de toeristen worden bezocht. Rondom deze grote badplaatsen zijn er veel toeristische kleine dorpjes te vinden die veel worden bezocht. Spanje biedt niet alleen de zee, er zijn ook veel gebergten te vinden, waarvan 1 de bekende Pyreneeën zijn. Naast de omgeving op het vaste land, kent Spanje ook veel bekende eilanden, dit zijn de Canarische eilanden en de Balearen. Hiervan zijn Mallorca en Ibiza zeer bekend. Er is veel mooie natuur die je tijdens je verblijf kunt bezoeken. Denk aan grote natuurparken, met meren en rivieren en je kunt de bergen in. Wie weet ga je wel raften! Of durf je de gok te wagen om te bungeejumpen?

 

Do’s en don’ts

Do’s

  • Pas je aan het Spaanse ritme aan en geniet van de siësta
  • In Spanje is het gebruikelijk om rond de 10% (!) fooi te geven. De basislonen liggen namelijk lager, ze hebben de fooi dus echt nodig.
  • Begroet mensen op de Spaanse manier, zeg netjes gedag en tot ziens wanneer je weggaat, ook tegen onbekende

 

Don’ts

  • Wees niet punctueel en heb geen haast, de Spanjaarden hebben dit ook niet. Het is dus ook niet erg als jij iets later bent.
  • Alleen maar Engels praten: er wordt voornamelijk Spaans gesproken, dus je redt jezelf het beste als je een woordje Spaans spreekt.
  • Het (werk)tempo ligt in Spanje net iets lager dan in Nederland, dus haasten heeft geen zin 😉
Over de schrijver
Studenten inspireren en enthousiasmeren voor een buitenland stage is mijn passie. Door middel van blogs, tips, verhalen van andere studenten en een goede begeleiding helpen we jaarlijks tientallen studenten aan hun droomstage.
Reactie plaatsen