arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat te verwachten in... Parijs?

Wat te verwachten in... Parijs?

Vandaag een nieuwe blog in onze serie “wat te verwachten in…” Deze nieuwste blog gaat over wat te verwachten in… Parijs! De hoofdstad van Frankrijk is enorm populair bij toeristen, maar ook bij studenten voor een buitenlandse stage. Parijs is een modestad, maar heeft ook qua geschiedenis veel te bieden. Kortom, een stad waar een half jaar stage nooit zal vervelen. In de blog van vandaag geven we je een beeld van wat je kunt verwachten als je op stage gaat naar Parijs.

 

Cultuur

Parijs is kunst en cultuur. In de stad zijn er meer dan 200 musea te vinden. We lopen even de meeste bekende hotspots met je langs. Allereerst, natuurlijk niet te missen: de Eiffeltoren. Dé bekendheid van Parijs. Maar denk ook aan Het Louvre, het bekendste museum in Parijs waar je de Mona Lisa kan bewonderen. Ook het Paleis van Versailles wordt veel bezocht. Typisch Parijs is om (samen met je geliefde) een slotje op te hangen aan de Pont des Arts. En tot slot is De Seine niet te missen. De Seine stroomt door Parijs en is 13 kilometer lang, zo kan je ervoor kiezen om een rondvaart te doen.

 

Bij cultuur hoort natuurlijk ook… eten! Welke typische lekkernijen mag je niet missen als in Parijs bent? Te beginnen met de Pain au Chocolat, zoetige vierkante broodjes van bladerdeeg met pure chocolade in het midden. Uiteraard is ook de baguette, Frans stokbrood, als lekkernij niet te missen in Parijs. Een andere zoete lekkernij die veel gegeten wordt zijn Crêpes, dunne pannenkoekjes die zowel zoet als hartig worden bereid. In de winter wordt er veel uiensoep gegeten. Daarnaast is een typisch culinair hapje escargots, inderdaad, slakken. Gewoon een keer proberen! Als toetje sluiten we graag af met crème brûlée, heerlijke romige pudding met een gekarameliseerd laagje.

 

Werken in Parijs

Wanneer je gaat werken, en misschien ook wel wonen in Parijs, is het allereerst goed om te weten dat Parijs een dure stad is. Zowel de huisvesting als de kosten voor je levensonderhoud zijn hoog. Je moet er ook rekening mee houden dat je veel buiten de deur leeft in Parijs, onwijs leuk en gezellig, maar hou hier dus rekening mee in je budget. Fransen beheersen de Engelse taal niet heel goed, de voertaal is dus Frans. Je redt jezelf dus het beste in de stad wanneer je een goed woordje Frans spreekt. Tot slot is het belangrijk om te weten, vooral wanneer je in Parijs/Frankrijk wilt wonen, dat het een bureaucratisch land is. Dit betekent dat zaken regelen (zoals bankrekening, nodige papieren etc.) nog weleens weken kan duren om te regelen. Een goede voorbereiding is dus het halve werk!

 

Op de werkvloer

Op de werkvloer, maar ook erbuiten, moet je veel geduld hebben om contacten op te bouwen, Fransen hechten hier veel waarde aan. Ze steken er dus veel tijd in en er moet vertrouwen zijn, dit heeft tijd nodig. Binnen bedrijven zijn er veel managementlagen, dit betekent dat het lang kan duren voordat er keuzes worden gemaakt en knopen worden doorgehakt. Hierbij hoort ook dat er een vergadercultuur heerst, waarbij je er ook rekening mee moet houden dat de vergadering niet gelijk van start gaat zoals we in Nederland gewend zijn. Fransen hanteren andere werktijden dan wij gewend zijn, zij starten namelijk tussen 8.30/9.30 en stoppen rond 19.00/19.30. Tussen 12 en 14 is het niet gebruikelijk te bellen, de Fransen houden namelijk lange lunches. In tegenstelling tot in Nederland, kan je dus nog wel bellen na 18.00 want dan zijn veel Fransen nog aan het werk.

 

Omgeving en natuur

Dichtbij Parijs licht de Jardin des Tuileries een tuin dat oorspronkelijk bij een kasteel hoorde. De ‘tuin’ is enorm groot en kent mooie laantjes, bomen, perkjes en genoeg mooie plekken om te zitten en te picknicken. De tuin licht naast Het Louvre en is vrij te bezichtigen voor iedereen. ’s Zomers is het hier enorm druk met toeristen en locals die willen genieten van de zon, vaak met een kaasplankje en een rode wijn. Naast picknicken kun je er ook een mooie wandeling, de tuin, zoals die er nu bij ligt is immers uit 1664, dus er is genoeg te zien.

Op 50 kilometer van Parijs ligt het Château de Rambouillet, een kasteel omringt met een enorm bos. In dit 20.000 hectare grote bos zijn vele mooie wandel- en fietsroutes te vinden, met genoeg mooie plekken om te stoppen. Langs deze routes zijn veel plekken aangelegd om wilde dieren te spotten, zoals herten, everzwijnen en vossen. Zeker de moeite waard om hier een dag of 2 heen te gaan om even uit de drukte van de stad te ontsnappen!

Ook de Jardin du Luxembourg in Parijs is zeker een bezoekje waard! Dit paleis en de tuin liggen vlak langs de Seine en stammen beide uit 1612. Het paleis zelf is alleen toegankelijk voor publiek ten tijde van een debat van het senaat. De tuinen zijn echter vrij toegankelijk voor bezoekers. Net als in de Jardin des Tuileries zitten hier vooral in de zomer enorm veel mensen te genieten van de zon of elkaars aanwezigheid.

Natuurlijk kan een bezoekje aan Disneyland Parijs niet ontbreken! Het attractiepark ligt ongeveer 35 kilometer vanaf Parijs af. Hou bij een bezoekje aan Disneyland in gedachte dat je door de wachttijden in 1 dag lang niet alles kan zien. Het park bevat 2 onderdelen, namelijk een attractiepark en het Walt Disney Studio’s Park.

 

Do’s

  • Leer een aantal Franse zinnen, zoals hallo, tot ziens en alsjeblieft. De fransen waarderen het als je moeite doet om hun taal te spreken en zullen andersom ook meer hun best doen Engels te spreken.
  • Kleed je naar behoren. De fransen verwachten niet dat je je enorm netjes aankleed (uitzonderingen daargelaten!), maar waarderen het wel als je moeite doet om je fatsoenlijk te kleden.
  • Als je een zakendiner hebt, is het gebruikelijk om pas aan het einde van dit diner tot zaken te komen. In tegenstelling tot Nederlanders, die doen dit het allerliefst al aan het begin van de afspraak.

 

Don’ts

  • Gebruik geen Tu (jij). Tenzij je iemand goed kent natuurlijk, maar voor mensen die je minder goed kent, gebruik Vous (U).
  • Als je op bezoek bent bij mensen, heb geen haast! Fransen vinden het belangrijk dat je tijd neemt om te eten, borrelen of koffie te drinken. De Fransen houden absoluut niet van haasten.
  • Vul niet je eigen glas bij. Mocht je samen met iemand anders zijn, vraag dan of diegene nog wat wil voor je je eigen glas vult. Het is erg onbeleefd en laat het lijken alsof je de ‘service’ slecht vindt, ook al is het bij iemand thuis.
Over de schrijver
Studenten inspireren en enthousiasmeren voor een buitenland stage is mijn passie. Door middel van blogs, tips, verhalen van andere studenten en een goede begeleiding helpen we jaarlijks tientallen studenten aan hun droomstage.
Reactie plaatsen