arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat te verwachten in... Londen?

Wat te verwachten in... Londen?

In het tweede deel van deze serie blogs “wat te verwachten in…” behandelen we vandaag Londen. De hoofdstad van Engeland is al jaren in trek bij Nederlandse studenten voor een buitenland stage. Het is een moderne, stijlvolle stad met een variatie van oude bezienswaardigheden en moderne winkelcentra. In de blog van vandaag gaan we kijken wat je kunt verwachten als je op stage gaat naar Londen.

 

Cultuur

De Engelse cultuur staat bekend als een erg beleefde cultuur. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, spreekt men zeer beleefd en correct Engels, zegt men vaak ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’, maar bovenal zeggen Engelsen heel vaak ‘sorry’.  Ook al doen Engelsen niets fout; toch zeggen ze vaak sorry als een teken van beleefdheid, maar ook om de confrontatie te vermijden.

In het algemeen zijn de Engelsen dan ook confrontatie-vermijdend. In Nederland zijn we gewend om dingen uit te spreken en op een beleefde manier akkefietjes uit te praten. In Engeland praten ze er vaak overheen en doen ze net of er niks aan de hand is. De Nederlandse directheid is erg wennen voor de Engelsen en andersom. Begin een gesprek dan ook altijd eerst met “smalltalk”. Favoriete smalltalk onderwerp onder de Engelsen is het weer. Daarna kan je overgaan op het onderwerp waar je daadwerkelijk over wilt spreken.

Iets anders typerend voor de Engelse cultuur is dat er altijd iets te vieren is. Een persoonlijke prestatie, of een andere gebeurtenis in iemands leven en iedereen gaat gezamenlijk de Engelse pub in. Vaak gaan de Engelsen gelijk na werk naar de pub, zonder zich op te frissen of te eten. Als er niks te vieren is, is er altijd wel ergens een pubquiz om aan mee te doen.

Daarnaast hebben de Engelsen 1 oplossing voor alle problemen, namelijk een kop thee met melk. Er wordt in Engeland heel veel thee gedronken, bijvoorbeeld in de pauze op werk en bij visite.

 

Werken in Engeland

Zoals gezegd zijn de Engelsen erg beleefd, zo ook op werk. Je kunt dan ook niet verwachten dat je binnen een aantal dagen informele gesprekken kunt voeren met collega’s. Het is normaal om mensen aan te spreken met Mister, Misses of Miss, totdat zij zeggen dat dit niet meer nodig is.

De manier van communiceren is ook op de werkvloer minder direct dan in Nederland. Zo zeggen Engelsen niet gelijk ‘nee’, maar zouden ze eerder iets zeggen in de richting van ‘ik hou het in gedachten’, wat eigenlijk ook gewoon ‘nee’ betekent. Ook de hiërarchie in Engeland is anders dan in Nederland. Waar wij in Nederland meer richting een horizontale hiërarchie gaan, is dit in Engeland meer verticaal. In Engeland is men erg afhankelijk van de toestemming van supervisors.

Als laatste letten Engelsen erg op de kledingkeuze. Op het werk is het gebruikelijk om je netjes te kleden, tenzij anders vermeld. Een verzorgde kledingstijl straalt professionaliteit uit en dat waarderen de Engelsen erg.

 

Omgeving en natuur

In en rondom Londen is er een talloos aanbod aan parken voor een prachtige wandeling, yogaoefeningen of om een rondje hard te lopen. Op een zonnige zomerdag zitten deze parken vol met mensen, die genieten van de zon, een drankje en wat muziek. Mocht je even uit de drukte van de stad willen ontsnappen, ga dan zeker naar een van de vele parken om even te ontspannen.

Natuurlijk heb je in Londen ontzettend veel toeristische attracties, maar ook buiten Londen is er genoeg te doen. Je kunt bijvoorbeeld dagtripjes maken naar steden als Watford, Brighton, Oxford of Cambridge. Maar je kunt ook een dagtrip maken naar het wereldberoemde Stonehenge. Mocht je er een weekend tussenuit willen, zou je kunnen overwegen om bijvoorbeeld een weekend naar Manchester te gaan.

 

Do’s

  • Smalltalk: dit is erg belangrijk voor de Engelsen. Zij zijn niet zo direct en houden ervan elkaar eerst beter te leren kennen voor ze over gaan op het onderwerp van de dag. Maak bijvoorbeeld een praatje over het weer of sport, maar niet gelijk over privé-dingen.
  • Wees beleefd en formeel: zoals eerder gezegd waarderen Engelsen het als je je verzorgd kleed en als je ze beleefd aanspreekt. Maar ook onaangekondigd te laat komen komt niet professioneel over.
  • Investeer in relaties: zowel binnen als buiten werk. Engelsen waarderen als je energie in een relatie steekt en initiatief neemt.

 

Don’ts

  • Verwar het Verenigd-Koninkrijk, Groot-Brittannië en Engeland niet: vooral mensen van buiten Londen stellen het niet op prijs als dit wordt verward. Het Verenigd-Koninkrijk bevat alle landen: Engeland, Schotland, Wales en Ierland. Groot-Brittannië bevat alleen de eerste drie.
  • Ga niet stilstaan op onhandige plekken: Londenaren hebben (bijna) altijd haast. Ga bijvoorbeeld niet links op de roltrap of midden op het trottoir stilstaan. Als je in de weg staat voor iemand met haast wordt je boos aangekeken of misschien zelfs omver gelopen.
  • Praat niet tegen vreemden: vooral mensen in het openbaar vervoer zitten niet te wachten op een conversatie.

 

Heeft deze blog jou nieuwsgierig gemaakt naar Londen? Vraag dan naar de mogelijkheden of vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan!

Over de schrijver
Studenten inspireren en enthousiasmeren voor een buitenland stage is mijn passie. Door middel van blogs, tips, verhalen van andere studenten en een goede begeleiding helpen we jaarlijks tientallen studenten aan hun droomstage.
Reactie plaatsen