Voorbeeld Stages Facility Management

Raak geïnspireerd door de mooiste plekken of de tofste stages!

Lees voorbeelden van gave Facility Management stages of leer meer over Facility Management in een bepaald land. Scroll naar beneden en lees alle verhalen, of klik op het continent van jouw voorkeur om direct meer informatie te krijgen.

Noord-Amerika

Lees meer


Zuid-Amerika

Lees meer

Europa

Lees meer

Oceanië

Lees meer

Azië

Lees Meer

Afrika

Lees meer

NOORD-AMERIKA

De Verenigde Staten

De Verenigde Staten is de plek waar facility management in de vorige eeuw ontstond. Een land met meer dan 300 miljoen inwoners, de plek waar op iedere hoek van de straat een McDonalds kan vinden en een land met veel diversiteit en verschillende culturen. In de grote steden van de Verenigde Staten vind je vooral de hardwerken-mentaliteit waarbij veel medewerkers ‘The American Dream’ naleven. Hard werken, maar daarnaast ook een 24 uurs-maatschappij waarbij je non-stop kan sporten, ontspannen en sociale activiteiten kan doen.

Als je kijkt naar de facilitaire markt in de Verenigde Staten zie je dat deze voornamelijk gefocust is op huisvesting, services en techniek. Tevens zie je in de Verenigde Staten een verschuiving van in-house facility management naar steeds meer uitbesteding van diensten. Kortom, een zeer divers beeld van facility management waar je tijdens je stage veel nieuwe kennis kan opdoen.

Canada

Canada is een van de meest gastvrije landen ter wereld! Daarnaast is het een prachtig land qua landschap en cultuur. Canada heeft daarnaast ook verrassende steden met veel grote bedrijven en multinationals. Doordat Engels hier de voertaal is, zal je tijdens je stage je Engels zeker naar een hoger niveau tillen.

Facility Management in is Canada net als in de Verenigde Staten erg gericht op huisvesting of terwijl de "hard services". Stages die je hier kan lopen zullen zijn bij facilitaire afdelingen van grote bedrijven in de Canadese steden of juist bij een facilitaire aanbieder.

Voorbeeld stage Noord-Amerika

Facility Management Stagiair bij een tech gigant:
Je komt te werken op een facilitaire afdeling die gericht is op de optimale klantbeleving. Alles draait om het ondersteunen van productieve en blije medewerkers. Tijdens je stage krijg je een echt kijkje in de keuken van een snel groeiend, typisch Amerikaanse profit organisatie. Zo leer je meer over de soft services, maar ook over de hard services en real estate kant: hoe zit het bijvoorbeeld als het bedrijf zó hard groeit dat er in rap tempo meer vierkante meters nodig zijn? Hoe doet men dit? En hoe zorg je dan vervolgens dat de soft services aansluiten bij de beleving? In je werkzaamheden zal je voornamelijk meekijken en de verschillende managers binnen de facilitaire afdeling ondersteunen waar je kan. Ook zal je zelfstandig werken aan projecten, zoals het verduurzamen van de afvalstromen.

*Let op: dit is een voorbeeld, er zijn vele verschillende stages mogelijk.

ZUID-AMERIKA

Argentinië

Argentinië is maar liefst 70 keer zo groot als Nederland. Daarnaast is het natuurlijk de plek waar Koningin Maxima vandaan komt en staat het land bekend om zijn gezelligheid. Tevens kent Argentinië een sterkte cultuur. Als je wilt stage lopen in Argentinië adviseren wij je dit te doen in grote steden als Buenos Aires of Mendoza. Hoewel bij grote bedrijven wel Engels wordt gesproken, is Spaans de voertaal van het land. Basiskennis Spaans kan dus zeker van pas komen om nog sneller je draai te vinden.

De facility management markt in Argentinië staat nog erg in de kinderschoenen. De dienstverlening wordt grotendeels nog in eigen beheer uitgevoerd of er wordt gekozen om een enkele dienst uit te besteden. Je ziet dat facility management vaak een verantwoordelijkheid is van de General Manager en dat er dus nog geen gespecialiseerd facilitair bedrijf is. Als je graag jouw toegevoegde waarde en kennis wilt delen, kan dit een mooie uitdaging voor je zijn!

Brazilië

Een relaxed land met genoeg zonuren en veel bezienswaardigheden? Dan is Brazilië een perfecte mogelijkheid. Brazilië kent wereldsteden zoals Rio de Janeiro waar je snel wordt opgenomen in de cultuur met de samba, carnival, voetbal en de vriendelijkheid van de Brazilianen.

De facilitaire markt in Brazilië kan je vergelijken met Argentinië en staat nog erg in de kinderschoenen. Ze zijn hard bezig een professionaliseringsslag te maken. Er komen tevens steeds meer facilitaire aanbieders op de markt waar je ook stage zou kunnen lopen.

Nederlandse Antillen

De Nederlandse taal in combinatie met een tropisch klimaat en veel stranden? Dan zijn de Nederlandse Antillen voor jou de plek om stage te lopen. Tussen de verschillende eilanden zit echter nog een groot verschil. Aruba is bijvoorbeeld meer georiënteerd op Amerika en Amerikaanse bedrijven, en Sint-Maarten is maar deels Nederlands gezien de helft van het eiland bij Frankrijk hoort. Wil je gewoon naar de Albert Heijn tijdens je stage? Die vind je gewoon op Bonaire en Curacao! Wil je specifieke informatie over één van de eilanden? Neem gerust contact op!

Door de kleine omvang van de eilanden zie je dat facility management vaak geen aparte afdeling is en dat het een onderdeel is van een meer algemene functie. Waar je wel facility management op de Nederlandse Antillen vindt is bij de overheid, grote multinationals of bijvoorbeeld in een ziekenhuis. Daarnaast zijn er genoeg stagemogelijkheden bij een evenementenbureaus of in de hospitality branche.

Voorbeeld stage Zuid-Amerika

Event Management Stagiair bij een evenementenbureau:
Je werkt samen met je collega's aan zowel grote als kleine lokale evenementen. Dit doe je in samenwerking met lokale partners, denk hierbij aan ondernemers maar ook aan grote internationale hotels en restaurants. Binnen je taken hoort onder meer het voeren van klantgesprekken, uitwerken van offertes, spreken met leveranciers en het opzetten van het evenement. Voor deze stage ben je actief achter de schermen om het evenement op te zetten, maar dien je ook niet bang te zijn om "met je voeten in de klei te staan", of terwijl operationele klusjes op te pakken op de dag van het evenement.

*Let op: dit is een voorbeeld, er zijn vele verschillende stages mogelijk.

EUROPA

Duitsland

Wellicht niet een land dat direct bij je opkomt als je denkt aan een buitenland stage maar Duitsland is een zeer divers land waar je veel nieuwe kennis kan opdoen tijdens je stage. De Duitse cultuur bestaat uit veel kunst, creativiteit en natuurlijk de beroemde Duitse keuken met onder andere braadworst, schnitzel en bier. Daarnaast is Duitsland natuurlijk op goede reisafstand waardoor je, indien gewenst, ook snel weer thuis bent. De Duitse taal is zowel bij bedrijven als in het dagelijkse leven de voertaal dus het is handig als je deze al gedeeltelijk beheerst.

Als je kijkt naar facility management in Duitsland kunnen we zeggen dat deze overwegend goed is ontwikkeld. Al hoewel de focus hier meer ligt op huisvesting en techniek zijn ze wel ver ontwikkeld op het gebied van professionalisering. Dit biedt de uitgelezen kans om je kennis tijdens je stage te vergroten.

Scandinavië

De Scandinavische landen Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken staan bekend om hun waterrijke natuur. Daarnaast zijn deze landen erg gericht op innovatie waardoor ze vaak voorlopen op de trends. Bedrijven in Scandinavië zijn innovatief en technisch georiënteerd. Grote steden staan bekend om hun goede universiteiten met veel internationale studenten. Als student tijdens je stage dus de perfecte locatie om andere studenten te ontmoeten.

Facility management in de Scandinavische landen is zoals bovenstaande al doet vermoeden, erg gefocust op innovatie. De meeste facilitaire afdelingen zijn vaak ook ver ontwikkeld en ingericht als een regieorganisatie. ICT, techniek en nieuwe ontwikkelingen zijn hier geïntegreerd in het facilitaire vakgebied. Wil je graag bijdragen aan een afdeling dat is gericht op de toekomst en bezig zijn met nieuwe initiatieven? Dan is Scandinavië wellicht echt iets voor jou!

Verenigd Koninkrijk

Dichtbij huis maar toch een buitenlands avontuur en je Engels naar een hoger niveau brengen? Dan is Engeland de plek voor jou om stage te lopen. Het Britse zakenleven staat bekend om hard werken, professionaliteit en grote diversiteit aan internationale culturen. De kans dat je tijdens je stage in contact komt met andere studenten, is daarom ook zeer groot.

De facilitaire markt in het Verenigd Koninkrijk is gefocust op Integrated facility management waarbij ze vaak meerjarencontracten aangaan met hun leveranciers. Dit doen veelal op de “zachte” facetten van Facility Management. Daarnaast heeft de vergrijzing in het Verenigd Koninkrijk een behoorlijk effect op de facilitaire markt waardoor men staat te springen om nieuw, jong FM-talent.

Oostenrijk

Oostenrijk staat bekend om de prachtige natuur met zijn vele gebergten. Daarnaast heeft Oostenrijk ook grote steden waar veel internationale bedrijven zijn gevestigd. Bij deze bedrijven is de voertaal vaak Engels maar je ontkomt niet aan de Duitse taal. Zowel tijdens je stage als in het dagelijkse leven is het handig om een woordje Duits te spreken.

Oostenrijk kent op het gebied van facility management zeer goede universitaire opleidingen en dat zie je ook in de facilitaire markt. Facility management is goed ontwikkeld en focust zich voornamelijk op de techniek in de vorm van een regieorganisatie.

Zwitserland

Zwitserland is een van de duurste landen in Europa om te wonen, maar dit zie je ook zeker terug in het land. De steden, het wegennet en de voorzieningen zijn in Zwitserland erg goed geregeld. Daarnaast heeft Zwitserland ook een prachtige natuur met veel afwisseling. Waar Zwitserland misschien nog wel het meest bekend om staat is zijn bankensector en de zakelijke dienstverlening die hiermee gepaard gaat.

Toegespitst op facility management zie je dat Zwitserland erg gericht is op een regieorganisatie en technisch facility management. Als facilitair manager bij een grote bank ben je veel tijd kwijt met het beheren van je leveranciers en het uitbesteden van het facilitaire bedrijf.

Zuid-Europa

Onder Zuid-Europa verstaan wij landen zoals Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Turkije. Een aantrekkelijke bijkomstigheid bij deze landen is dat de Zuid-Europese temperatuur vaak aangenaam is waardoor het ook de winter prettig is om te verblijven. Daarnaast heeft Zuid-Europa als kenmerk het bourgondische leven met lang tafelen en veel gezelligheid met vrienden en familie. Voorbeeld steden om stage te lopen? Denk aan Barcelona, Milaan, Rome, of bijvoorbeeld Parijs. De lokale taal beheersen maakt het makkelijk, al zie je wel vaak dat bij grote bedrijven vaak de voertaal Engels is.

In Zuid- Europa zie je dat ze facility management nog volop aan het ontwikkelen zijn. De overgang naar een regieorganisatie zie je hier steeds meer opkomen, waarbij men voornamelijk gefocust is op de technische kant van facility management. Jouw toegevoegde waarde vanuit een Nederlands hospitality perspectief kan hier dus heel waardevol zijn!

Voorbeeld stage Europa

Facility Stagiair bij een speelgoedfabrikant:

Altijd al eens bij een organisatie willen werken die iedereen kent? Dit is je kans. Als Facility Stagiair bij een bekende speelgoedfabrikant ben je samen met het facilitaire team verantwoordelijk voor meerdere locaties in 1 land. Je werkt samen met een internationaal team, die in de verschillende landen aan het roer staan. Wat ga je doen? Voor de locaties in jouw land wil je ervoor zorgen dat men fijn kan werken in een omgeving die zo "playful" mogelijk is. Uiteraard moeten hiervoor soft & hard services geregeld worden, waar je ook zeker bij zult helpen. Maar daarnaast is het ook echt de bedoeling om samen met je collega's na te denken over wat je nog meer kunt doen om van de werkplek een thuis te maken. Een slaapruimte, playroom of massageruimte? Niets is te gek!

*Let op: dit is een voorbeeld, er zijn vele verschillende stages mogelijk.

OCEANIË

Australië

Voor veel Nederlanders is Australië het paradijs om te backpacken of naartoe te emigreren. Maar Australië heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Het werelddeel Oceanië is groter dan Europa (!) en Australië ken je natuurlijk als het land van de kangoeroes en de koala’s. Hier zul je bijna altijd prettige temperaturen ervaren waardoor je na je stage nog snel even naar het strand kan gaan om te surfen. De zakelijke markt is daarnaast erg in opmars: er vestigen zich steeds meer grote internationale bedrijven.

Doordat Australië geen facilitaire opleiding kent zie je dat veel medewerkers on the job kennismaken met het facilitaire vak. Hierdoor kan je als stagiair van grote toegevoegde waarde zijn tijdens je stage. Wel is er momenteel een grote beweging die hard werkt om facility management meer op de kaart te zetten en een stap wil nemen richting verdere professionalisering van het vak.

Voorbeeld stage Oceanië

Facility & Events Stagiair bij een Co-Working Space:

Als je het aan ons vraagt, zijn de zogenaamde co-working spaces de toekomst van Facility Management. Een co-working space is een flexibele kantoorruimte die door elk bedrijf gehuurd kan worden, maar wat dus veel flexibiliteit geeft aan de klant. Vaak is dit inclusief verregaande hospitality & events concepten. Hoe ziet dit type stage eruit? Je bent het eerste aanspreekpunt voor alle organisaties die in het gebouw gevestigd zijn. Je adviseert hen over het zoveel mogelijk "customizen" van de ruimten die ze huren, helpt hen bij vragen en lost problemen op indien die zich voordoen. Daarnaast worden er in co-working spaces events georganiseerd die erop zijn gericht om de huurders uit het pand samen te brengen, of om een verbindende rol te spelen in de buurt waar zij zijn gevestigd. Uiteraard is er ook ruimte om aan projecten te werken, zoals: hoe kan het implementeren van een FMIS systeem bijdragen aan een efficiënte manier van werken?

*Let op: dit is een voorbeeld, er zijn vele verschillende stages mogelijk.

AZIË

Verenigde Arabische Emiraten

Als je denkt aan skycrapers, rijkdom en een aangename temperatuur, denk jij dan ook gelijk aan Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten? Het land van sjeiks en de vele expats. De enorme groei in Dubai lijkt voorlopig aan te houden en dit is dan ook reden voor veel internationale bedrijven om zich hier te vestigen. Alhoewel de voertaal van het land Arabisch is, wordt er overal goed Engels gesproken vanwege het internationale karakter van het land.

Facility Management is en wordt steeds belangrijker in Dubai. Door de gebouwen van recordhoogtes en vele bedrijven is er veel behoefte om facilitair management professioneel in te richten. Je ziet dan ook dat de ontwikkelingen in het vakgebied snel gaan en dat Integraded Facility Management de overhand neemt.

China

Werken in een van de snelst groeiende economieën van de wereld? Dan is China de plek voor jou om stage te lopen. China kent veel wereldsteden waar het op dit moment gebeurt! De slogan ‘leven om te werken’ is dan ook zeer treffend voor China en je zult zeker een hele andere cultuur gaan ervaren dan die we in Nederland kennen, zowel op werk- als op privé gebied.

De facility management markt van China is grotendeels te vergelijken met Japan. Dit wil zeggen dat de focus ligt op het erkennen en professionaliseren van de afdeling alhoewel de grotere multinationals al wel bekend zijn met het fenomeen facility management. De diensten zijn nu bij de meerderheid van de bedrijven nog grotendeels in eigen beheer maar daar zullen ze in de komende tijd steeds meer stappen in gaan maken.

Japan

Japan, het land waar vertrouwen en het opbouwen van betekenisvolle relaties voorop staan. Maar ook het land van de karakteristieke cherry blossom bomen en het land van sumoworstelen. Een veelzijdige cultuur die je echt doet beseffen dat je van huis bent. Dit komt niet in de laatste plaats doordat de voertaal in het land Japans is, en lang niet iedereen zo goed Engels spreekt als de gemiddelde Nederlander.

Specifiek naar de facility management markt gekeken zie je dat facility management in Japan steeds meer in opkomst is. Ze zitten nog in de beginnende fase van professionalisering waarbij nog veel diensten in eigen beheer zijn. Jouw kennis en perspectief vanuit een facilitaire afdeling met hospitality aspecten, zou dus van grote toegevoegde waarde kunnen zijn.

Voorbeeld stage Azië

Facility Management Stagiair bij een integrated facilities provider:
Integrated facility management: dienstverlening door 1 leverancier en 1 contactpersoon voor alle facilitaire dienstverlening. Weten hoe dit in zijn werk gaat? Dan zit hier goed. Je leert hoe integrated facility management in de praktijk werkt door de scholing die je krijgt en ervaring die je op doet door mee te lopen met de professionals. Het bijzondere van een stage bij een leverancier? Je neemt een kijkje in de keuken van meerdere verschillende bedrijven!

*Let op: dit is een voorbeeld, er zijn vele verschillende stages mogelijk.

AFRIKA

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het land van The Big Five, het land vol Nederlandse invloeden en zeker ook het land van de grote contrasten in cultuur en natuur. Kortom een zeer divers land dat veel te bieden heeft aan reizigers en aan zijn inwoners.

Facility Management in Afrika staat nog erg in de kinderschoenen. Je ziet dat facility management vaak valt onder de verantwoordelijkheid van een Operational Manager en de meeste diensten nog in eigen beheer zijn. Er zijn hier nog veel slagen te maken als het gaat om de professionalisering. Naast stages op een facilitaire afdeling zijn er ook mogelijkheden op het gebied van hospitality of toerisme.

Voorbeeld stage Afrika

Facility Management Stagiair bij een educatieve instelling:
Je zult aan de slag gaan bij een dynamische organisatie die zich richt op educatie. Binnen deze organisatie ben jij de duizendpoot: je leert over alle facilitaire dienstverlening waarmee de instelling te maken heeft. Onder je taken valt onder andere het opstellen van werkschema’s voor de facilitaire medewerkers, het coördineren van de bezetting in het gebouw en je hebt de volledige verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de gebouwen. Wil jij altijd dat extra stukje uitdaging en ga jij de sprong in het diepe niet uit de weg? Dan is deze stage iets voor jou.

*Let op: dit is een voorbeeld, er zijn vele verschillende stages mogelijk.

Ervaringen van studenten:

Voor een zeer betaalbare prijs, krijg je echt veel begeleiding van YES. Blij met mijn keuze.


Pieter 

The world of YES is altijd heel goed bereikbaar. Ik was best onzeker maar reageerde altijd binnen een dag op alle vragen die ik had. Ik zou het aanraden aan andere studiegenoten.

Maartje

arrow_drop_up arrow_drop_down