arrow_drop_up arrow_drop_down
OP BEZOEK BIJ: CAROLIJN IN STOCKHOLM
25 oktober 2018 

OP BEZOEK BIJ: CAROLIJN IN STOCKHOLM

CAROLIJN ELION IN STOCKHOLM:

“IN MIJN EERSTE WEEK VLOOG IK AL NAAR KOPENHAGEN VOOR EEN OVERLEG, ZO COOL!”

Ze vond het spannend maar ging toch: facility management studente Carolijn Elion zocht het grote onbekende op en woont nu in Stockholm voor haar derdejaars stage. Via YES vond ze haar stageplek en wij wilden natuurlijk weten hoe haar buitenlandse avontuur bevalt.

Y: Inmiddels ben je alweer een aantal weken aan de slag in Stockholm, kan je wat meer vertellen over je stagebedrijf?

C: “Ik ben assistent facility manager bij een self storage bedrijf in Stockholm. We hebben meerdere filialen in Zweden, Denemarken en Finland. Elk land heeft zijn eigen facility manager en we werken onderling ook veel samen. In mijn eerste week vloog ik al naar Kopenhagen voor een overleg en ik vlieg inmiddels regelmatig op en neer. Eerst dacht ik dat ze een grapje maakten, totdat ik echt in het vliegtuig zat, en dat voelde toch best wel heel cool. Gelukkig komen de andere facility managers ook weleens naar Stockholm, want op en neer vliegen (soms zelfs op 1 dag) is vermoeiender dan je zou denken!”

Y: Kan je uitleggen wat de taken binnen je stage inhouden?

C: “Net voordat ik kwam is er een FMIS systeem geïmplementeerd, wat een groot project was. Inmiddels zijn we met het team bezig met het verder inrichten hiervan, onder andere om alle informatie goed inzichtelijk te krijgen. Eigenlijk wordt alle informatie rondom facility management in het nieuwe systeem gezet. Sommige zaken zoals een meerjarig onderhoudsplan zijn al helder en kunnen we vrij makkelijk in het systeem zetten, maar soms moeten we bijvoorbeeld ook berekeningen maken met betrekking tot budgeten om de juiste informatie inzichtelijk te krijgen en in het FMIS systeem te kunnen invoeren. Hierover gaat een groot deel van de meetings met de andere facility managers. Binnenkort ga ik nog een training volgen omtrent het systeem, waarvoor ik weer een week in Kopenhagen zal zijn. Hopelijk heb ik dan gelijk wat meer tijd om de stad te zien, dat is tot nu toe nog niet gelukt!”

Y: Wat gaaf! We werken in Nederland natuurlijk ook veel met dit soort systemen, kan je je kennis vanuit je studie en eerdere stages goed gebruiken? 

C: “Ik merk wel dat facility management in het algemeen hier wat technischer wordt ingestoken. Dit merk ik bijvoorbeeld aan dat men meer is gefocust op energie, licht, technische installaties etc. Dus daar kan ik heel veel van leren en dat vind ik ook leuk om mee te krijgen. Verder heb ik wel echt het gevoel dat ik genoeg kennis heb om mee te komen in gesprekken en vergaderingen, en de discussie aan te kunnen gaan. Ik vind het leuk om te merken dat ik alles wat ik in de theorie heb geleerd over FMIS systemen nu toe kan passen in de praktijk. Ik herken veel situaties en daar word ik dan enthousiast van.”

Y: Ondervind je verder veel verschillen met Nederland als het gaat om facility management in het algemeen?

C: “Ik had verwacht dat Zweden nog verder zou voorlopen op Nederland als het gaat om duurzaamheid bijvoorbeeld, maar dat vind ik eigenlijk nog wel meevallen. Het is wel een hot topic, maar dat is het in Nederland ook. Ditzelfde geldt voor werkplekconcepten. In dit soort thema’s heeft de Zweedse overheid ook een grote rol. Verder is de inhoud van een facilitaire functie hier wel anders dan in Nederland door het technische component dat veel sterker aanwezig is in Zweden.”

Y: Ik kan me voorstellen dat alleen al het spotten van die overeenkomsten en verschillen het heel leuk maar vooral leerzaam maakt om in het buitenland stage te lopen. Hoe ervaar jij dat?

C: “Dat is ook echt wel zo. Verder vind ik het leuke aan een buitenlandse stage dat je een heel andere routine hebt dan in Nederland. Sowieso moet je een hele nieuwe routine opbouwen, want je hebt hier niet zomaar vriendinnen waarmee je een drankje gaat doen of mee gaat sporten. Dus je moet zelf moeite doen om de sociale momenten op te zoeken, zelf vind ik dat leuk en heb ik dat nodig dus doe ik dat vanzelf ook proactief. Je bent eigenlijk echt een nieuw leven aan het opbouwen. Ik steek hier veel energie en moeite in, maar ben ook zo blij en trots op wat ik nu al heb opgebouwd in Stockholm, dat heb ik toch allemaal zelf gedaan! Verder is het ook heel leuk om een andere cultuur te zien en te ervaren, zowel op stage als buiten stage om. Stage lopen in het buitenland en echt voor langere tijd ergens wonen is volgens mij de manier bij uitstek om echt te ervaren hoe de mensen zijn.”

Y: Spot je veel cultuurverschillen?

C: “Mensen zijn hier meer gesloten dan in Nederland, gesprekken gaan erg weinig over privé zaken bijvoorbeeld. Men is wel onwijs vriendelijk en behulpzaam, maar gewoon een stuk minder open. Ik heb ook het idee dat de Zweden zich heel erg op werk focussen. Wat ik trouwens wel heerlijk vind aan Stockholm is dat de stad zo schoon en netjes is, het land is ontzettend goed georganiseerd – tot het openbaar vervoer aan toe.”

Y: Wat is het hoogtepunt van je stageperiode?

C: “Ik ben een zeiler, en ben hier begonnen met een gevorderden cursus via de universiteit. Ik zit in een kleine groep met veelal internationale mensen, en elke zondag gaan we het water op. Het is de perfecte locatie want als we zeilen zien we het centrum van de stad aan de linkerkant. We zijn laatst ook naar de welbekende Archipelago gezeild, dat was zo leuk. Ons groepje is ook echt bevriend geraakt met elkaar, ik denk dat ik hen over een paar jaar nog steeds spreek. Naast zeilen doen we ook leuke dingen, gaan we naar feestjes en hebben we het leuk dus al met al is dat wel echt mijn hoogtepunt van mijn verblijf hier.”

Y: We horen inderdaad vaak van studenten dat het uiteindelijk gaat om de mensen die je ontmoet en de avonturen die je beleeft, dat maakt toch ook een groot deel uit van je stage ervaring! Zou je deze ervaring aan andere studenten aanraden?

C: “Het is zeker een aanrader. Ik zou wel een paar tips meegeven, bijvoorbeeld dat je naar een plek moet gaan waar je echt graag wilt zijn. Ik word alleen al gelukkig van überhaupt in Stockholm zijn en dan mag ik er ook nog mijn stage doen. Het kon dus eigenlijk al niet tegenvallen. Verder is het denk ik belangrijk dat je sterk in je schoenen staat en proactief bent, zodat je voor jezelf op kunt komen en tijdens je stage ook de leuke taken naar je toe kunt trekken. Tot slot zou ik adviseren om je goed in te lezen zodat je niet voor verassingen komt te staan, en het verder zoveel mogelijk over je heen laten komen!”

Y: Wat heb je na deze paar weken al geleerd dat je graag mee zou willen nemen naar huis?

C: “Een van de dingen die ik hier heel leuk vindt is dat ik hier sowieso heel veel dingen doe die ik in Nederland nooit zou doen. En ik vind het fijn dat je kan focussen op de dingen die je zelf echt graag wilt doen, en waar je dus blij van wordt. In Nederland heb je vaak meer verplichtingen en is dit lastiger, maar ik wil eigenlijk wel proberen deze mindset mee naar huis te nemen!”

Y: Voor nu mag je nog even genieten van Stockholm! Tot slot, je gaat binnenkort een iets andere functie bekleden wat natuurlijk heel gaaf en spannend is! Kan je een tipje van de sluier oplichten?

C: “Klopt, de facility manager in Stockholm vertrekt en ik zal een aantal van zijn taken overnemen. Hierbij zal ik worden geholpen door de andere facility managers maar daardoor word ik dus wel soort van verantwoordelijk voor de operatie in Zweden. Een van de taken die erbij komt is het oppakken van allerlei meldingen die binnenkomen via het systeem zoals klachten en storingen. Het is de bedoeling dat ik deze analyseer en vervolgens contact opneem met de juiste leverancier en hiermee afspraken maak om het probleem of de te verhelpen. De verdere exacte taken krijg ik binnenkort te horen, dus ik ben heel benieuwd!”

Over de schrijver
Studenten inspireren en enthousiasmeren voor een buitenland stage is mijn passie. Door middel van blogs, tips, verhalen van andere studenten en een goede begeleiding helpen we jaarlijks tientallen studenten aan hun droomstage.
Reactie plaatsen