arrow_drop_up arrow_drop_down
Een “huisvesting stage”: wat is dat?
18 november 2020 

Een “huisvesting stage”: wat is dat?

Hoewel de term huisvesting algemeen bekend is onder Facility Management studenten, weet niet iedereen wat het nou precies inhoudt. In de blog van vandaag vertellen we je meer over huisvesting management binnen een organisatie. Huisvesting gaat verder dan alleen het onderhouden van een pand, daarom vertellen we je graag wat meer over hoe een stage op het gebied van huisvesting eruitziet. Wat houdt huisvesting nou precies in, wat kun je doen als je stage gaat lopen op het gebied van huisvesting en wat leer je er eigenlijk van? Vragen die jij je misschien wel afvraagt en die wij vandaag gaan beantwoorden!

 

Wat is huisvesting?

De basis van huisvesting is zoals gezegd, het onderhouden van een pand, maar huisvesting is meer dan alleen dat. De inrichting van de werkplek is ook een onderdeel van huisvesting. Bij de inrichting van de werkplek komt in eerste instantie de zoektocht en keuze van een locatie kijken. Na een keuze voor een locatie wordt de werkplek ingericht, dit gebeurt aan de hand van wetgeving, normen, praktisch nut, maar bovenal het DNA van het bedrijf. Daarnaast is het belangrijk dat de veiligheid in het pand wordt gewaarborgd. Onderdeel hiervan is bijvoorbeeld het vrijhouden van (gang)paden in verband met de brandveiligheid. Ook duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van huisvesting. Een duurzame locatie kan hier de basis voor vormen, maar daar houdt het niet op. Innovatie op het gebied van duurzaamheid is een oneindig proces, waar altijd vernieuwingen mogelijk zijn. Een duurzaamheidsbeleid gaat niet alleen over de invloed van het bedrijf op het milieu, maar ook over de omgang van het bedrijf met het personeel.

 

Wat kun jij doen tijdens je stage?

Tijdens jouw stage kun je een bijdrage leveren aan de facilitaire afdeling op het gebied van huisvesting. Afhankelijk van het type stage (meewerk- of managementstage) kun je zelf je verantwoordelijkheid nemen door je kennis in te zetten. Bij het onderhoud van het pand kun je je bezighouden met een meerjarenplan voor het onderhoud. Hierbij kun je denken aan het opstellen van de kostencalculatie, waarbij je rekening houdt met onvoorziene kosten.

Ook kun jij ondersteuning bieden bij de inspecties van het gebouw. Tijdens deze inspecties hou je rekening met de wetseisen en leer je met een kritische blik kijken naar de binnen- en buitenkant van de locatie waar je gevestigd zit. Daarnaast kun je bijdragen aan verhuizingen binnen het pand en aanbevelingen geven over de optimale inrichting van ruimtes en werkplekken.

Ook kun je je bezighouden met de facilitaire systemen die je stageplek gebruikt. Zo kan jouw stageplek gebruikmaken van een systeem, waarin medewerkers werkopdrachten kunnen plaatsen. Deze opdrachten kunnen uiteenlopen van het opnieuw verven van een muur door beschadiging, tot een flikkerende lamp of kapotte bureaustoel. Als stagiair kun je bijvoorbeeld contact leggen met een schilderbedrijf om ze de beschadigde muur te laten oplossen. Naast dit zijn er natuurlijk nog talloze andere taken, waar jij als stagiair een bedrage kan leveren, afhankelijk van het bedrijf.

 

Wat leer je ervan?

 • Rekening houden met verschillende partijen
 • Inspectie uitvoeren aan de hand van normen en wetten
 • Meerjaren onderhoudsplan schrijven of bijhouden
 • Praktisch inrichten van ruimtes
 • Sociale contacten verbeteren
 • Herkennen van belangrijke factoren op de werkvloer
 • Prioriteiten stellen bij uit te voeren taken of op te lossen klachten
 • Werken met facilitaire systemen
 • Contracten met leveranciers bijhouden of bijwerken
 • Herinrichten of intern verhuizen van afdelingen en ruimtes
 • Bijwonen van onderhandelingen, zoals bijvoorbeeld voor aanbestedingen.

 

Meer weten?

Ben jij helemaal enthousiast geworden van een stage op het gebied van huisvesting en wil je dit graag in het buitenland doen? Wij gaan graag met je in gesprek over jouw wensen en eisen en we bespreken graag de mogelijkheden met je!

Heb je nou het gevoel dat een stage op het gebied van huisvesting misschien niks voor jou is? Maar wil je graag op stage naar het buitenland met een ander richtingsgebied? Ook dan staan wij natuurlijk voor je klaar! We gaan graag in gesprek over de eindeloze mogelijkheden voor een stage in het buitenland.

Je kan vrijblijvend een gesprek inplannen via de website of door een mailtje te sturen naar: info@the-world-of-yes.com

Over de schrijver
Reactie plaatsen