arrow_drop_up arrow_drop_down
De stage ervaring van... Michel in Australië!
2 december 2020 

De stage ervaring van... Michel in Australië!

“DEZE WEEK WAS HET EEN BEETJE KOUD, NAMELIJK 30 GRADEN.”

Waar je ook ter wereld naartoe gaat: Team YES is betrokken bij de voorbereiding, maar houdt net zo goed graag contact met je tijdens je stage. We zijn er als jullie support, maar meestal ook vooral om de leuke ervaringen uit te wisselen en de verhalen van “onze” studenten te horen! Daarom delen we zo af en toe heel graag deze ervaringen met jullie.

In deze editie van ‘De Stage Ervaring Van…” gaan we in gesprek met Michel. Hij is voor zijn buitenland stage naar Brisbane, Australië is gegaan, vlak voordat corona begon. Hier heeft hij zes maanden stage gelopen en besloot ondanks de uitbraak van de Corona Pandemie zijn stage voort te zetten. Na afloop van zijn stage besloot hij zelfs om nog langer in Australië te blijven en zijn reis voort te zetten. We spraken hem dan ook vanuit Sunny Australia! Lees je mee?

 

YES: Om te starten, kun je ons vertellen wie je bent en waar je momenteel verblijft?

Michel: Ik ben Michel en ik kom uit Oegstgeest, hier woon ik al mijn hele leven. In mijn vrije tijd ga ik graag naar de sportschool en ontdek ik graag nieuwe plekken, wat ik nu ook aan het doen ben. Ik volg de studie Facility Management aan de Haagse Hogeschool en zit in het derde leerjaar.

Momenteel werk ik op een boerderij, ik heb namelijk besloten om na het voltooien van mijn stage nog langer in Australië te blijven. Om je visum te verlengen moet je op een boerderij werken. Het is hard werken maar een hele leuke Australische ervaring, echt een aanrader. In het weekend ben ik vrij, dan ga ik de omgeving verkennen, wildlife spotten, watervallen, meertjes en dorpjes bezoeken.

Corona is hier momenteel goed onder controle en ze hanteren een harde aanpak. Doordat het goed gaat heb ik heb ik besloten om te blijven, ik wou graag nog meer van Australië ontdekken.

YES: Je bent in eerste instantie naar Australië gekomen om stage gelopen, waar heb je dit gedaan?

Michel: Mijn stageplek was in de stad Brisbane en ik heb bij een facilitair aanbieder stage gelopen die wat meer richt op het strategische / advies vlak. Vanuit daar werkte ik aan een opdracht bij de organisatie Airbus Australia Pacific. Dit is een organisatie die gevechtshelikopters levert en onderhoud voor het Australische leger.

 

YES: Wat was je alledaagse functie tijdens je stage?

Michel: Ik assisteerde het management met allerlei taken, maar ik was vooral bezig met het werken aan mijn opdracht, dit hoorde bij mijn school opdracht. Voor mijn opdracht heb ik een framework opgesteld waarin ik de vraag: ‘wat is FM voor Airbus Australia Pacific?’ beantwoord. In dit framework heb ik de diensten beschreven die zij leveren aan hun klant.

 

YES Hoe heb je de tijd beleefd daar?

Michel: De stage en de stageplek vond ik erg leuk en ik had het naar mijn zin. Maar na vier werken kwam er een lockdown en toen heeft Corona hier veel aan veranderd. Ik kon af en toe naar kantoor maar hier werkte alleen mijn eigen afdeling door, dit waren maar 8 mensen. Normaal waren we hier wel met 70 mensen.

 

YES: Hoe heb je de lockdown beleefd in Australië?

Michel: Niks was open, ik kon alleen buiten in het park sporten en boodschappen doen. Af en toe ging ik naar vrienden toe. Eind mei ging er langzaam weer het een en ander open. In juni gingen de sportscholen en de kroegen weer open, dit heeft een hoop veranderd, toen kreeg ik weer meer plezier.

Toen ik in juni weg zou gaan, was er bijna niks meer van te merken van Corona. Mijn visum was nog geldig tot februari (inmiddels al genoeg gewerkt voor een verlenging dus ik kan nog langer blijven). Ik kon vertraging aanvragen op school dus toen heb ik besloten om te blijven. Ik heb er geen spijt van, ik maak veel mooie dingen mee, en aan het leven dat ik nu heb merk je niet veel van Corona.

 

YES: Waarom wilde je naar het buitenland voor je stage?

Michel: Persoonlijke ontwikkeling en ik wou graag een nieuwe en andere blik op de wereld ontdekken. Van mensen die ik ken heb ik veel goede verhalen gehoord, en hierdoor ben ik na gaan denken waarom ik dit niet zou gaan doen. Toen ik erachter kwam dat ik mijn derdejaars stage in het buitenland kon gaan doen, ben ik dit gaan regelen. Het was al heel lang een droom.

 

YES: Waarom heb je ervoor gekozen om naar Australië te gaan?

Michel: Eerst wilde ik eigenlijk graag naar de Verenigde Staten, maar hier was ik al een paar keer geweest. Dus ik wilde graag een nieuw land ontdekken. Mijn voorkeur had een land dat goed ontwikkeld is, en toen is mijn keuze gevallen op Australië. Ook omdat ik er goede verhalen over heb gehoord en het is hier altijd lekker weer, dat sprak me heel erg aan.

 

YES: Wat is een verschil in Facility Management, tussen Nederland en Australië?

Michel: Het voelt alsof Australië achter loopt in vergelijking tot Nederland, alles is hier nog primitiever. Ze doen bijvoorbeeld alles nog in Excel en FMIS systemen kennen ze niet. Ze beschrijven veel en ze vullen zelf alles nog in, er gaat hier veel minder automatisch. Ook duurzaamheid is hier nog niet echt een hot topic. Ze doen bijvoorbeeld niet aan afvalscheiding en het heeft minder de aandacht. Ook de kantoren lopen achter in vergelijking tot Nederland, primitiever, oudere kleuren en de pantry is er erg klein. Ik kon erg merken dat wij in Nederland verder zijn op het gebied van FM. In Australië kennen ze ook geen studie voor FM, maar dit gaat hier door middel van cursussen en mensen die doorgroeien uit andere functies.

 

YES: Wat zijn je mooiste ervaringen gedurende je stage?

Michel: Het was heel indrukwekkend om in de hangars te zijn, waar de helikopters aanwezig zijn. Hier werd ook gewerkt aan de helikopters. De mensen die hier werken hadden ook een Australisch accent wat ik moeilijk kon verstaan, dit vond ik leuk om mee te maken.

Ik vond het ook mooi om te zien hoe men hier iets ‘simpeler’ leeft in vergelijking tot Nederland. We zijn in Nederland erg gefocust op carrière maken, dat is hier minder. Hier wordt ook minder over werk gepraat in vrije tijd. Daarnaast heb ik van een vriend geleerd dat als je reist, en je komt in een nieuwe groep, dan weet niemand iets van je. Hierdoor leer je jezelf heel erg kennen, wie je als persoon bent. Hoe je je in een nieuwe groep voorstelt en hoe je je gedraagt, is echt wie je bent.

YES: Wat vond je moeilijk gedurende je stage?

Michel: De taal, het Australische accent is soms moeilijk te verstaan, dit noemen ze de Australia Slang. Gelukkig was er ook een Britse vrouw, hier kon ik veel aan vragen en van leren. Het lezen had ik geen moeite mee, het verstaan wel. Maar je groeit er zo snel in, ik denk nu zelfs in het Engels. Ik vind deze ontwikkeling heel gaaf om mee te maken.

 

YES: Wat zou je studenten voor tips geven om naar het buitenland te gaan?

Michel: Gewoon gaan! Je gaat waarschijnlijk weg met zenuwen weg en je komt aan met zenuwen, maar binnen 1 á 2 weken ben je dit vergeten en heb je de tijd van je leven. Je doet hier in je vrije tijd echt hele gave dingen zoals: motorcross, naar het strand, wildlife ontdekken, hiken, noem maar op. Nieuwe plekken ontdekken, nieuwe culturen ontdekken en jezelf ontwikkelen. Dit is 1 van de mooiste ervaringen in mijn leven, zelfs ondanks de komst van corona.

De tips die ik heb zijn: regel alles op tijd, te beginnen bij je stageplek, daarna je visum en een bankrekening. Het heeft mij heel erg geholpen om me vast van tevoren in te lezen over het land. Ik las bijvoorbeeld blogs van mensen die mij voor zijn geweest die praktische zaken uitleggen. Hierdoor kan je je ook voorbereiden op een andere cultuur, hier moet je echt rekening mee houden.

Als je eenmaal op stage in het buitenland bent heb ik gemerkt dat ondanks dat het moeilijk is in verband met het tijdverschil en het andere leven dat je hebt, het heel belangrijk is contact te onderhouden met Nederland. Licht ze in over het tijdsverschil en hoe je leven daar is, dan kunnen mensen daar rekening mee houden en ze vinden het uiteraard leuk om te horen.

Mijn laatste tip is om lid te worden van Facebook groepen, hier kan je in contact komen met andere mensen die ook reizen. Het contact maken gaat hier erg makkelijk, iedereen zit namelijk hetzelfde ‘schuitje’.

Over de schrijver
Studenten inspireren en enthousiasmeren voor een buitenland stage is mijn passie. Door middel van blogs, tips, verhalen van andere studenten en een goede begeleiding helpen we jaarlijks tientallen studenten aan hun droomstage.
Reactie plaatsen