arrow_drop_up arrow_drop_down
De stage ervaring van: Demi & Denise
21 september 2020 

De stage ervaring van: Demi & Denise

Een van onze programma’s, waar we met The World of YES op focussen is het aanbieden van internationale stages voor Facility Management studenten. We zijn betrokken bij het voorbereidingsproces, maar blijven ook in contact met veel van ‘onze’ studenten tijdens hun stage. We vinden het onwijs leuk om hun verhalen en ervaringen te horen, wat ook de reden is dat we het graag met jullie delen. In deze editie van ‘de studentenervaring’ gaan we in gesprek met Demi en Denise, die de afgelopen 6 maanden in Lissabon verbleven, ondanks de Corona Pandemie. Demi en Denise hebben voor verschillende bedrijven stage gelopen en we zijn benieuwd naar hun verhalen.

demi en denise

YES: Allereerst, kunnen jullie vertellen wie jullie zijn, waar jullie vandaan komen en waar jullie de afgelopen 6 maanden stage hebben gelopen?

Demi: Ik ben Demi en ik ben 20 jaar oud. Ik ben net begonnen met het 4e jaar van mijn opleiding Facility Management. Ik hou van shoppen en sinds mijn stage hou ik ook erg van reizen. Na het behalen van mijn diploma zou ik graag gaan backpacken, maar ik weet nog niet precies waarheen. In de afgelopen 6 maanden heb ik, samen met Denise, in Lissabon, Portugal gewoond voor mijn stage bij een co-working space.

Denise: Ik ben Denise en ik ben 22 jaar oud. Samen met Demi begin ik volgende maand aan het laatste jaar van mijn opleiding Facility Management. Mijn twee favoriete dingen om te doen zijn waterskiën en ook shoppen. Ik ben altijd een groot fan geweest van reizen en sinds mijn stage is dit alleen maar meer geworden. Afgelopen half jaar heb ik stage gelopen bij een grote facilitaire dienstverlener met als klant Uber.

 

YES: Wat was jullie baan en jullie taken daar?

Demi: Bij de co-working space waar ik stage liep hadden ze niet echt een Facilitair Manager. Er was een persoon die verantwoordelijkheid droeg voor alle faciliteiten in het gebouw. Ik heb deze persoon geassisteerd in haar dagelijkse taken voor mijn stage. Het idee van een co-working ruimte is dat er allerlei verschillende bedrijven over de vloer komen, met allemaal verschillende verzoeken en eisen.

Denise: Voor mij was het iets anders, omdat de dienstverlener waar ik stage liep een wereldwijd bedrijf is met veel ervaring op het gebied van Facility Management. Ik heb de Facilitair Manager van het kantoor van Uber in Lissabon geholpen in haar dagtaken. Eerst was ik haar vooral aan het schaduwen, maar later mocht ik helpen bij de verhuizing die binnenkort plaats gaat vinden.

 

YES: Wij kunnen ons voorstellen dat jullie stage iets anders verliep dan jullie hadden voorgesteld. Wat heeft het Coronavirus betekend voor jullie stage?

Demi: Het was natuurlijk echt een uitdaging aan het begin. Mijn stagebedrijf steunde me heel erg en ze waren erg behulpzaam. Ik mocht thuiswerken en ben begonnen met het werken aan en met de digitale systemen, die we gebruikten. Daarnaast hadden we wekelijkse vergaderingen met onder andere leveranciers. Mijn opdrachtgever waardeerde het initiatief en de verantwoordelijkheid die ik nam en gaven me een aantal taken met verantwoordelijkheid die ik vanaf thuis kon doen. Het was echt een uitdaging, maar ik heb er echt enorm veel van geleerd.

Denise: Ook mijn stagebedrijf steunde me heel erg in de keuzes die ik maakte. Mijn collega bood een deel van haar huis aan voor ons twee om daar vanaf dat moment te verblijven. Vanaf dat moment ben ik met die collega aan de digitale kant van Facility Management gaan werken. Ik heb hier enorm veel van opgestoken over de FM-systemen die we gebruikten. Het was inderdaad echt een uitdaging aan het begin, maar mede door de hulp van mijn collega, hebben we ons erdoorheen geslagen. De hele situatie liet me ook beseffen dat ik geen persoon ben om de hele dag achter de computer te zitten.

 

YES: We zijn blij om te horen dat het uiteindelijk nog goed heeft uitgepakt. En waarom wilden jullie graag jullie stage in het buitenland doen?

Denise: Ik wilde al een stage in het buitenland doen sinds ik 17 was en op het MBO zat, maar heb nooit echt een kans gehad zoals deze. Nu had ik die kans en ben ik er gewoon voor gegaan. Het is erg leuk om een nieuwe cultuur te ontdekken en het is een goede manier om je Engels te verbeteren. Dat is de reden dat ik besloot om voor mijn stage naar het buitenland te gaan. Uiteindelijk is mijn Engels erg verbeterd en spreek ik zelfs een paar woorden Portugees.

Demi: Ik hoorde alle mooie verhalen van mensen in mijn omgeving die op stage waren geweest in het buitenland en dat zorgde ervoor dat ik ook wilde gaan. En natuurlijk ook voor het verbeteren van mijn Engels en het ervaren van een andere cultuur. Mijn Engels is zeker een stuk beter geworden.

 

YES: En waarom hebben jullie dan voor Portugal gekozen?

Beiden: We hadden aangegeven dat we graag binnen Europa wilden blijven tijdens onze studie. We hadden niet echt een voorkeur, maar waren een beetje aan het hopen op Noorwegen of iets in die richting. Uiteindelijk kwam The World of YES met twee spannende bedrijven in Portugal en daar hoefden we niet twee keer over na te denken. Volgende keer zouden we honderd procent zeker aangeven dat we graag naar Portugal willen. De mensen daar zijn zo vriendelijk en gastvrij. Het gastgezin waar we verbleven hebben ons een goed voorproefje gegeven van de Portugese cultuur en zij komen ons zelfs opzoeken binnenkort. Het feit dat ze ons in huis namen zonder te twijfelen aan het begin van het Coronavirus, toont hoe gastvrij Portugese mensen zijn.

 

YES: Wat is het grote verschil in Facility Management tussen Nederland en Portugal?

Demi: In Nederland is Facility Management meer een ding dan in Portugal. In Portugal is het niet echt een aparte tak binnen een bedrijf en veel mensen weten niet wat het inhoudt. Vooral mijn bedrijf laat zien dat er inderdaad 1 iemand is die de verantwoordelijkheid krijgt over de faciliteiten, maar niet echt de functie draagt.

Denise: Voor mij was er niet echt een aanzienlijk verschil. Ik denk dat dit ook komt doordat mijn stagebedrijf een wereldwijd bedrijf is en zich onder andere specialiseert in Facility Management. Ook was mijn manager Nederlands, misschien had dat er ook invloed op.

stage in lissabon

YES: Wat was het leukste aan het doen van je stage in het buitenland, binnen en buiten werk om?

Denise: Wat voor mij het leukste was binnen werk was het leren van Facility Management op een meer strategisch gebied. Op school leer je over verschillende theorieën en om die in de praktijk toe te passen is interessant. Maar het leren over de strategische dingen van Facility Management in de praktijk vond ik erg leuk. Buiten werk om vond ik het erg leuk om een andere cultuur en een ander land te leren kennen.

Demi: Ik vond het leukste aan de stage in het buitenland de uitdaging van het werken met mensen van verschillende culturen. Mijn stagebedrijf gaf me veel ruimte voor het geven van mijn mening en inbreng bij verscheidene gevallen, dat vond ik erg fijn. Buiten stage om ben ik het eens met Denise, het is heel interessant om een compleet andere cultuur te leren kennen en hele vriendelijke mensen.

 

YES: En wat was het moeilijkst aan stage lopen in het buitenland voor jullie?

Demi: In eerste instantie vond ik het erg moeilijk om mijn eigen mening of inbreng te geven in bijvoorbeeld vergaderingen. Als niemand om mijn mening vraagt ben ik niet echt het type persoon om hem uit mijzelf te geven. Ik heb geleerd dat mensen geven om mijn mening en dat ik niet bang hoef te zijn om het gesprek aan te gaan in de toekomst. De taalbarrière had hier denk ik ook wel mee te maken.

Denise: Voor mij was het best lastig om de switch te maken aan het begin van het Coronavirus. Ik moest ineens thuis werken samen met mijn collega’s en al mijn werk van achter de computer doen. Dat kostte me wat tijd om aan gewend te raken, maar heeft me uiteindelijk veel geleerd.

 

YES: Wat misten jullie het meest aan Nederland?

Beide: Natuurlijk mis je je familie en vrienden aan het begin. Maar als je nieuwe mensen leert kennen begin je dat minder te missen. We misten allebei het Nederlandse eten heel erg. In Portugal hebben ze wat rare eetgewoontes, zoals het eten van stierenballen. Wij misten de gerechten zoals stamppot het meest.

 

YES: Zoals eerder gezegd, jullie stage werd onderbroken door het Coronavirus. Hoe en waarom hebben jullie besloten om toch in Portugal te blijven?

Denise: In eerste instantie had ik een gesprek met mijn begeleider van school, die me vooral steunde in de keuzes die ik maakte en me zei dat ik voorzichtig moest zijn. Toen had ik een vergadering met het FM-Team van mijn stagebedrijf en ook zij steunden me enorm. Op dat moment bood mijn collega ons dus aan om met haar en haar familie te verblijven, zodat we veilig waren. Dit gaf ons en onze ouders een stuk meer vertrouwen om te blijven. En uiteindelijk maakte dit de samenwerking ook nog gemakkelijker.

Demi: Ja, ik had dezelfde gesprekken met mijn begeleider en collega’s. Dat we mochten verblijven bij de collega van Denise gaf mij een stuk meer vertrouwen en samenzijn met Denise ook. Als een van ons zou besluiten naar huis te gaan, zou de ander mee gaan.

facility stage lissabon

YES: Ten slotte, hebben jullie nog tips of advies voor studenten die in de toekomst hun stage in het buitenland willen doen?

Demi: Ten eerste, je moet er gewoon voor gaan, je krijgt er echt geen spijt van. Je leert er enorm veel van op professioneel en persoonlijk gebied. Daarnaast is het goed om geen nee te zeggen tegen een kopje koffie met een collega of iemand anders, hierdoor kom je makkelijk in contact met mensen. Het helpt om een gesprek te hebben met iemand en je gedachten verruimen van het feit dat je je vrienden en familie mist. En als laatst, je komt wat moeilijke momenten tegen tijdens je periode daar, of dit nou op professioneel of persoonlijk gebied is. Uiteindelijk zullen deze momenten weer voorbijgaan en zullen ombuigen in de beste ervaring van je leven. Als je een moeilijke periode meemaakt, twijfel dan niet om hulp te vragen en te praten met mensen over wat er aan de hand is.

Denise: Ja daar ben ik het compleet mee eens. Als je eenmaal op je bestemming bent, twijfel dan niet om een drankje te doen met mensen die je net hebt leren kennen. In een grote stad zijn veel mensen die daar ook alleen zijn en in hetzelfde schuitje zitten als jij. Daarnaast, bereid jezelf voor op de cultuur van het land waar je heen gaat. Het helpt als je weet hoe de mensen zijn in het land als je nieuwe mensen wilt leren kennen.

En als laatst, focus je niet te veel op 1 land, want het land kan erg leuk zijn, maar het stagebedrijf tegen vallen. Als je een goede aanbieding krijgt van een goed bedrijf in een land dat misschien niet je eerste keus was, overweeg het een of twee keer en kijk wat beter bij je past.

Foto credits: Denise & Demi
Over de schrijver
Studenten inspireren en enthousiasmeren voor een buitenland stage is mijn passie. Door middel van blogs, tips, verhalen van andere studenten en een goede begeleiding helpen we jaarlijks tientallen studenten aan hun droomstage.
Reactie plaatsen