arrow_drop_up arrow_drop_down
Buitenlandstage in coronatijd?
16 september 2020 

Buitenlandstage in coronatijd?

In tijden als deze is niks zeker, daarom behandelen we in deze blog de mogelijkheden voor stages in het buitenland in tijden van een globale pandemie want die zijn er zeker! Twijfel jij nou ook of je wel naar je droomland kunt om stage te lopen terwijl het Coronavirus nog steeds speelt? Dan is deze blog speciaal voor jou, dus lees gauw verder!

 

Advies van de overheid

Te allen tijde zijn stagiairs afhankelijk van het advies van de overheid en dat maakt het juist lastig om een stageperiode te plannen in het buitenland. Het advies voor verschillende landen lijkt continue te veranderen en dat maakt veel studenten onzeker over de keuze om wel of niet naar het buitenland te gaan.

Op het moment staat het reisadvies voor vrijwel alle West-Europese landen op ‘geel’ wat betekent dat reizen mogelijk is, maar de veiligheidsrisico’s verschillen van die in Nederland. Het is daarom altijd verstandig om de maatregelen van het betreffende land in de gaten te houden.

Het reisadvies voor de Nederlandse Antillen staat voor Aruba, Bonaire en Curaçao op ‘geel’ en voor de rest van de eilanden op ‘oranje’ in verband met lokale uitbraken.

Voor vooral Oost-Europese landen geldt een ‘oranje’ reisadvies, wat betekent dat enkel noodzakelijk reizen wordt aangeraden. Daarbij komt nog dat men 2 weken in thuisquarantaine moet na terugkomst uit deze landen. Bij veel Oost-Europese landen heeft dit reisadvies te maken met de matige communicatie van cijfers en lokale stijgingen in besmettingen. Veel Nederlandse ambassades in deze landen zien dan ook geen problemen in het reizen naar deze landen, maar al met al wordt reizen naar deze landen afgeraden.

Ook voor reizen buiten Europa in het algemeen staat het reisadvies momenteel nog op ‘oranje’, maar dit kan van land tot land veranderen, afhankelijk van de corona cijfers.

Kijk ook op www.nederlandwereldwijd.nl voor actuele reisadviezen.

 

Wat betekent dit voor stagiairs?

De uitbraak van het Coronavirus hoeft dus niet gelijk te betekenen dat stage in het buitenland niet meer mogelijk is. Waar moet je dan rekening mee houden?

  • Houdt de situatie in het land van jouw keuze goed in de gaten omtrent regelgeving.
  • Wees je bewust van de regels vanuit je hogeschool: deze verschillen per hogeschool en variëren van “niet op stage in oranje gebieden” tot “zorg voor een Plan B stage”.
  • Let ook goed op eventuele verzekeringen, voornamelijk je zorgverzekering om te zorgen dat je goed bent gedekt wanneer je op stage gaat. Ook als het land waar jij je bevindt onverwacht in lockdown gaat.

 

Vanuit The World of YES houden we alle drie deze aspecten ook nauwlettend in de gaten, zodat we je kunnen adviseren over wat wel en niet kan. Vanuit The World of YES hebben we veel contact met lokale bedrijven en kunnen dus goed inschatten wat verstandig is in bepaalde situaties. Op deze manier lopen beide partijen geen onnodig risico en zal er goed gecommuniceerd worden om onduidelijkheid te voorkomen. Vind je het moeilijk om te bepalen waar je heen kunt en wilt? Je kunt een vrijblijvend kennismakingsgesprek plannen zodat we je kunnen adviseren.

 

Staan bedrijven open voor stagiairs uit het buitenland?

Voor veel bedrijven is het deze periode enorm stressvol en uitdagend. De grote vraag is dan ook, zitten bedrijven wel te wachten op een stagiair uit Nederland ten tijde van een globale pandemie? Het antwoord op deze vraag is vrij variërend per bedrijf. Er is namelijk genoeg aanbod aan stageplaatsen, maar toch zijn er bedrijven die eerst andere zaken binnen het eigen bedrijf op een rijtje willen krijgen, voor ze tijd kunnen maken om een stagiair te verwelkomen en op de juiste manier te begeleiden.

 

Aan de andere kant zijn er veel bedrijven die juist nu de hulp goed kunnen gebruiken. Onderzoek naar de impact van het Coronavirus op het bedrijf kan erg nuttig zijn, maar is voor veel bedrijven te duur om door een van de medewerkers te laten doen. Voor deze bedrijven zou een stagiair juist een hele mooie mogelijkheid bieden. Doordat Facilitair Management in veel landen geen populaire studie is en in Nederland juist wel, zijn Nederlandse FM-studenten voor veel buitenlandse bedrijven interessant. Met de achtergrondkennis die de Nederlandse FM-studenten bezitten, ben je juist een toegevoegde waarde voor veel bedrijven.

 

Belangrijke informatie als je wel stage wilt lopen in het buitenland.

De keuze om naar het buitenland te gaan is altijd aan de studenten zelf. The World of YES zal altijd nauw contact houden met jouw hogeschool om te bepalen wat verstandig is voor zowel de student als het bedrijf. Een open communicatie is hierbij erg belangrijk en The World of YES zal dan ook alle informatie tijdig communiceren met alle betrokken partijen.

Ook is het belangrijk om goede afspraken te maken met de huiseigenaar of verhuurder van de woonruimte, waar de student eventueel zal verblijven. Afspraken over het terugkrijgen van een aanbetaling kunnen belangrijk zijn, wanneer er toch een (lokale) lockdown plaatsvindt een student toch niet in staat is om naar het betreffende land te gaan.

Als je het fijn vindt hier wat back-up bij te hebben, raden we je aan om het ready-to-go pakket aan te schaffen, zodat je altijd hulp hebt bij het onderhandelen en het contract opstellen voor je woonruimte bijvoorbeeld, ook als er iets verandert tijdens je stage.

 

Voor vragen over dit of andere onderwerpen twijfel niet ons te whatsappen via 085 – 0602 792 of mailen via Info@the-world-of-yes.com, of vraag gratis een kennismakingsgesprek aan!

Over de schrijver
Studenten inspireren en enthousiasmeren voor een buitenland stage is mijn passie. Door middel van blogs, tips, verhalen van andere studenten en een goede begeleiding helpen we jaarlijks tientallen studenten aan hun droomstage.
Reactie plaatsen